media

Este mult mai ușor să previi decât să tratezi, așa spune unul dintre principiile medicale și este foarte adevărat. Modul și stilul de viață, cu siguranță au un rol important în menținerea stării de sănătate și aș vrea să mă opresc puțin asupra factorilor care ne influențează calitatea vieții și sănătatea.

Hrana - mâncăm prea mult și nesănătos, nu mai avem timp să gătim și luăm totul procesat de-a gata, la pachet cu toată chimia necesară procesării. „Mâncăm ca să trăim, nu trăim ca să mâncăm” și alimentația trebuie adaptată activității desfășurate și vârstei. 

Activitatea fizică - sportul, mișcarea înseamnă sănătate, creștere armonioasă pentru copii, menținerea mobilității pentru adulți și seniori (oase, articulații și musculatură puternice).

Nivelul de stres - în această situație este foarte important echilibrul. Regula de aur a celor 3 de opt – 8 ore de muncă, 8 ore de somn și 8 ore de activități recreative care ne fac plăcere (muzică, plimbare, citit, filme, timp cu cei dragi etc.). Aceasta ne poate ajuta să ținem stresul sub control. 

Relațiile toxice personale, de serviciu și vicile precum fumatul, alcoolul ș.a. ne pot influența în mod decisiv starea de sănătate.

Factorii naturali de mediu - ne-am izolat foarte mult și nu este vorba doar de această perioadă pandemică.  Pentru a funcționa normal avem nevoie de lumina zilei, de soare și de aer. 

Prevenția

Putem preveni îmbolnăvirile printr-o vizită regulată a medicului. Controlul medical anual este acoperit de asigurarea de sănătate. Ați auzit persoane care spuneau că nu au mai fost la doctor de 10-15-20 de ani?  Eu am auzit!

Controlul periodic este foarte important, boala se instalează în timp, în ani de zile. De exemplu, pancreasul suferă chiar și 15 ani până când se îmbolnăvește, iar ficatul suferă în tăcere 3-4 ani. Prin controlul periodic se pot depista din timp modificările și putem interveni astfel încât să le corectăm și să le stopăm.

Experiența personală îmi spune că trebuie întâi să ne cunoaștem pe noi înșine, iar când organismul ne transmite semnale de disconfort să nu le ignorăm, să acționăm imediat sau cât mai repede posibil.

Deși nu avem deocamdată curajul și poate nici cultura necesară, trebuie să apelăm la a doua opinie medicală, mai ales atunci când se pune un diagnostic grav, un diagnostic la limită, pentru a ne confirma și asigura că diagnosticul stabilit este unul corect și conduita de tratament este cea corespunzătoare.

Terapiile alternative și complementare reprezintă un avantaj în lumea modernă. Pornind de la fitoterapie, apiterapie, homeopatie, acupunctură, ape medicinale ș.a.m.d., acestea pot fi urmate independent sau administrate împreună cu tratamentul alopat, medicamentos. De asemenea, suplimentele alimentare naturale vin cu soluții de prevenție și menținere a stării de sănătate.

Multe dintre problemele medicale pot fi prevenite sau ținute sub control printr-un stil de viață sănătos, în mod natural și prin terapii alternative. Oamenii, chiar si medicii, aleg din ce în ce mai mult suplimentele, remediile naturale, care au dovedit de-a lungul timpului că sunt eficiente și au un aport considerabil asupra sănătății.

„MEDICUL ÎNGRIJEȘTE, NATURA VINDECĂ!”

Este o opțiune a fiecăruia dintre noi ce stil de viață abordăm și cum avem grijă de sănătatea noastră. 

Am întâlnit persoane care administrau medicamente alopate „cu pumnul”, la propriu, 15 – 20 pastile pe zi și cu toate acestea starea lor de sănătate nu se îmbunătățea. Totodată, cunosc și persoane, care la vârste de peste 60 de ani au un stil de viață activ, fără probleme de sănătate, care au adoptat un stil preventiv și abordări alternative de îngrijire a sănătății, renunțând astfel la consumul de medicamente.

DUMNEAVOSTRĂ PENTRU CE OPTAȚI?


Comments: 0

No comments

Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*